Wereldstad Parijs heeft een uitgebreid OV-netwerk. De metro werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd voor vervoer binnen de oude stadskern en vormt nog steeds het hart van het OV-systeem. De metrostations liggen dichtbij elkaar en de rijsnelheid is niet zo hoog.
Aan de randen van het metronetwerk vind je enkele tramlijnen en door de hele stad rijden bussen. In Montmartre is zelfs een funiculaire, die ook tot het reguliere OV behoort. Voor het treinvervoer van en naar de voorsteden van Parijs zijn later de snellere RER- en Transilien-lijnen gebouwd.
Je weg vinden
De belangrijkste Parijse OV-kaart bevat het hele metronetwerk, een aantal tramlijnen en de delen van de RER- en Transilienlijnen die door het centrum lopen. De metrolijnen zijn genummerd (1 t/m 14), evenals de buslijnen (vanaf 20). De RER-lijnen zijn voorzien van letters (A t/m E), evenals de Transilienlijnen (verschillende letters vanaf H). De tramlijnen hebben een T voor hun nummer (T1 t/m T13). De nachtbussen zijn ook genummerd en voorzien van een N voor het nummer.
Actuele reisinformatie over het OV in Parijs kun je vinden op de website van RATP, het plaatselijke vervoersbedrijf. Behalve een reisplanner en een status-update van de verschillende lijnen vind je op deze website ook diverse netwerkkaarten. RATP heeft ook een app.



Tickets
Papieren tickets zijn aan het verdwijnen in Parijs. De ‘carnet’ van meerdere tickets die in sommige reisgidsen vermeld staat, bestaat niet meer. En ook de losse t+ tickets voor een enkele reis zijn niet meer in alle kaartautomaten te koop. Dat is jammer, want deze waren wel de meest universeel bruikbare optie (geschikt voor zowel metro als tram, bus, RER en de funiculaire).
In plaats van papieren tickets is er de Navigo Easy-pas, die je eenmalig in een automaat koopt voor €2. Daarna laad je hem niet op met een bedrag, zoals een OV-chipkaart, maar met specifieke tickets. De meeste tickets kunnen ook worden geladen op een smart phone of smart watch.
Voor enkele reizen zijn er de Metro-Train-RER-ticket (die ook geldig is voor onder andere de funiculaire) en de Bus-Tram-ticket. Deze opties met beperkte geldigheid zijn vooral nuttig als je af en toe met het openbaar vervoer wilt reizen. Check voor de precieze geldigheidsvoorwaarden de informatie van RATP!
Als je niet alleen in Parijs overstapt, maar er een aantal dagen verblijft, is het ticket Paris Visite interessant. Dit is een kaart om onbeperkt te reizen in en om Parijs gedurende 1, 2, 3 of 5 opeenvolgende dagen. Reizen naar Disneyland en Versailles zijn inbegrepen! De Weekly Navigo travel pass, standaard geldig van maandag tot en met zondag en voor een aantal zones naar keuze, is een stuk goedkoper, dus controleer wat voor jou het beste uitkomt.
Tickets koop je in automaten of bij loketten op de metrostations. Alle gedetailleerde ticketinformatie van RATP vind je hier.
Laatst gewijzigd: 8 maart 2025